Merhaba, Modda Turkey okurları için bize kendinizi tanıtır mısınız?
Öncelikle beni sevgili Modda Turkey okurlarıyla buluşturduğunuz için çok teşekkür ederim. Sizlere Bodrum’dan kucak dolusu sevgiler. Kendimi tanıtmak… Nasıl başlasam ki? Kendimi tanıtmak pek becerdiğim şey değil aslında. Ama ben kendimi nasıl biliyorum sorusuna şöyle cevap verebilirim. Ben bir yazarım. Bu romanı yazmadan önce de yazı ve şiir yazıyordum. Halen de yazıyorum. Üniversite gazetesinde bana ayrılmış bir şiir köşem vardı mesela. Lisede okul dergisine yazdım. Amatör bir kitap yazıp yerel bir matbaada bastırdım. Bolca kitap okudum. Koyu bir Stephen King hayranıyım. Yani yazmak ve okumak hayatımın önemli bir parçası diyebilirim.
Sizi yazmaya yönelten sebepler nelerdi ve yazma yolculuğunuz nasıl başladı?
Sizi dünyaya getiren Allah herkese bir yetenek aşılar değil mi? Ben süper gücüm olduğunu iddia etmiyorum fakat kendimi bildim bileli yazıyorum ve yazmaktan oldukça keyif alıyorum. Kelimelerle dans etmek gibi bir şey benim için.
“ Öncesinde bir kurgu, öncesinde bir öykü, öncesinde bir hayal ama hayal edilen, gerçekte olacakların ta kendisi” ifadesi ile tanımlanıyor kitabınız. Fantastik bir bilim kurgu romanı olan Kayıp Halkanın Sırrı’ndan bahsedelim mi biraz?
Kayıp Halka? Kitap, pandoranın içinde kaybolmuş, umut arayan bir grup insanın gizemli bir şekilde bir araya gelmelerini konu alıyor. Onları bir araya getiren şey ise gizemli bir şekilde tanıştıkları yaşlı bir kadın.
Romanda apayrı işlere ve hayatlara sahip kahramanlar, hayatlarının bir döneminde çıkmaza düşmüş, umutlarını kaybetmiş ve umutsuzluğu derinlemesine yaşamışlardır. Yazarın tesadüfen karşılaştığı gizemli, sarı saçlı, mavi gözü beyaz tenli Bosnalı yaşlı kadın görünüşte yardıma muhtaç ve oldukça çaresizdir. Fakat umutsuzluğa düşmüş bir grup kahramanı bir araya getirip halkayı oluşturan birleştirici güçtür. Yani umudun kendisidir.
Burada dikkatimizi çeken bir konuyu da tam olarak muhatabı olan size sormak istiyorum. Kitabın ismindeki halka neyi ifade ediyor, neden halka?
Evet, bu soruyu zaman zaman kendime de soruyorum. Bir kitabın ismi neden kayıp halkanın sırrı olur diye? Bu soruyu kendi bloğumda şöyle açıkladım:
Biliyorsunuz ki olimpiyat bayrağı iç içe geçmiş beş halkadan oluşmaktadır. Dünyanın beş kıtasını dostluk, sevgi ve barış duyguları içinde birbirine bağlamayı temsil eder. Daha da ilginci, dünya bayrağı da iç içe geçmiş yedi halkadan oluşmaktadır. Yedi kıtayı temsil eder. Renk ve ırk ayırımı gözetmeksizin tüm halkların dostluk, barış ve sevgi ile bütünleşmesi anlamına gelir. Romanımın hikâyesinden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki; karanlığa, umutsuzluğa karşı birlik olmayı temsil ediyor halka.
Kayıp Halkanın Sırrı kitabının sizin için önemini biliyorum ve bu bağlamda şu soruyu yöneltmek istiyorum. Bu kitap film olmalı mı, böyle bir düşünceniz var mı?
Evet olmalı. Birçok yönden bu gerekli. Kayıp Halkanın Sırrı, içerisinde fantastik, bilimkurgu ve gizem öğeleri barındıran bir romandır. Bu nedenle film uyarlaması da bu özellikleri yansıtan bir yapım olabilir.
Öncelikle, romanın hikâyesi oldukça sürükleyici ve gizemli olduğundan film de bu özellikleri taşımalı. Seyircinin merakını sürekli canlı tutacak bir anlatım tarzı ve tempolu bir kurgu ile izleyiciyi içine çekebilir.
Fantastik ve bilimkurgu öğeleri, görsel efektler ve teknolojik öğeler ile desteklenerek, filmde de etkileyici sahneler oluşturulabilir. Özellikle, halkanın özellikleri, zaman yolculuğu gibi unsurların görselleştirilmesi ve atmosferik bir havanın yaratılması, seyirciyi hayal gücüne hitap eden bir dünyaya götürebilir.
Karakterlerin iç dünyaları, romanın felsefik mesajlarına da değinildiği için filmin de bu yönüne yer verilmesi gerekebilir. Karakterlerin kişisel çatışmaları, sorunları ve duyguları, izleyiciyi hikâyeye daha da bağlayabilir.
Sonuç olarak, Kayıp Halkanın Sırrı’nın film uyarlaması, fantastik, bilimkurgu ve gizem öğeleriyle zenginleştirilmiş, sürükleyici bir yapım olarak hayal edilebilir.
Kayıp Halkanın Sırrı’nın filmi dünya çapında bir izleyici kitlesine ulaşırsa, özellikle fantastik bilim kurgu sevenler ve felsefi düşüncelerle ilgilenenler tarafından yoğun bir ilgi görebilir. Filmdeki mesajlar, insanların hayatlarındaki amaçları ve ölümle yüzleşmeleri gibi evrensel konulara değinir, bu nedenle insanlar arasında tartışmalar ve düşüncelerin paylaşılması için bir fırsat yaratabilir.
Ayrıca, film dünya genelinde bir tartışma konusu haline gelerek, Türk edebiyatı hakkında daha fazla bilgi edinilmesine de yardımcı olabilir. Film, Türk edebiyatının uluslararası alanda tanıtımına da katkı sağlayabilir.
Kitabınız bir ödül aldı, bu ödül sizin için ne anlam ifade ediyor?
Romanın öyküsüne inandım ve romanı ödüle layık görenlerin de buna inandığını gösteriyor bu ödül. Benim için büyük bir sürpriz oldu.
Yazımına devam ettiğiniz ya da yazmayı planladığınız yeni bir kitap çalışması var mı?
Evet. Belgesel-biyografi türünde bir kitabım var ayrıca. Bir yemek kitabı yazdım. Ama hedefimde fantastik bilim kurgu türünde yeni bir roman yazmak var.
Ümmühan Hanımın bir yazar olarak en büyük hayali nedir?
Romanımı beyaz perdede görmek. Fantastik bilim kurgu türünde çok az kitap yazılıyor ve dünyada çok ses getirmiyor maalesef. Neden bizden dünya çapında bir yapım çıkmasın ki? Ülkemizi, fantastik bilim kurgu türünde bir sinema yapımı ile dünyaya tanıtmak en büyük hayalim diyebilirim.
Son olarak okurlarımıza mesajınız nedir?
Aslında söylenecek çok şey var. Modda Turkey okurlarını romanın özet felsefesi ile selamlıyorum. Umutlarını asla kaybetmesinler, yapıcı dostlar edinsinler, bol bol kitap okusunlar. Sevgiyle kalsınlar…
Dergi linki: http://www.moddaturkey.com/dergi/99/mobile/index.html